Mirto KimpariΕιρήνη-Μυρτώ Κυμπάρη

Ονομάζομαι Ειρήνη – Μυρτώ Κυμπάρη, είμαι αναπτυξιακή ψυχολόγος (MSc, Sussex University, 2001) και από το 2000 διατηρώ στην Καλαμαριά τον βρεφονηπιακό σταθμό – νηπιαγωγείο – ΚΔΑΠ «Ο Μικρόκοσμος».

Μέσα στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του, στοχεύοντας στο να μπορώ να ακούσω καλύτερα τις ανάγκες κάποιων μαθητών/ριών μου, εκπαιδεύτηκα και εξειδικεύτηκα στις διαταραχές αναπτυξιακού φάσματος. Σύντομα αυτή η ιδιότητα απέκτησε το δικό της χώρο στη ζωή μου, και το 2007 με βρήκε στην Αθήνα να παρακολουθώ έναν μονοετή κύκλο στην εκπαίδευση παιδιών με Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές (ΔΑΔ).

Ακολούθησαν επιμορφωτικά σεμινάρια και ημερίδες. Παράλληλα άρχισα να εργάζομαι ως εκπαιδευτικός παράλληλης στήριξης και ως ψυχοπαιδαγωγός σε κέντρα ημέρας, κατασκηνώσεις και κέντρα ειδικών θεραπειών. Μία από τις αρμοδιότητές που μου είχαν ανατεθεί στο χώρο που εργαζόμουν, ήταν να εκπαιδεύω τους γονείς των παιδιών που πρόσφατα είχαν διαγνωστεί με ΔΑΔ. Σύντομα κατάλαβα πως περισσότερο από το να ακούσουν για τα συμπτώματα και τις ρίζες τους, οι γονείς ζητούσαν να ακουστούν, να αναγνωριστούν και να επικυρωθούν οι δικές τους εμπειρίες ως γονείς. Έτσι, αποφάσισα να εκπαιδευτώ στη συμβουλευτική. Επέλεξα την προσωποκεντρική σχολή συμβουλευτικής, γιατί η θεμελιακή πίστη της στην τάση πραγμάτωσης του κάθε έμβιου οργανισμού με συγκίνησε και με γέμισε εμπιστοσύνη.

Το 2013 ολοκλήρωσα την τριετή μεταπτυχιακή εκπαίδευση στην προσωποκεντρική συμβουλευτική (MSc Person-Centered Counselling, Strathclyde University, 2018). Παράλληλα, όταν ήρθα σε επαφή με τη θεωρία της Dr. Sue Johnson για τη θεραπεία ζεύγους EFT (Emotionally Focused Therapy) αποφάσισα να επεκτείνω τις γνώσεις μου και να εκπαιδευτώ σε αυτή τη μέθοδο. Ολοκλήρωσα το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Ισραήλ το 2019 (Ιnternational Centre for Excellence in Emotionally Focused Therapy). Τέλος, εκπαιδεύτηκα στη συνοδεία focusing παιδιών και ενηλίκων (Ελληνικό Κέντρο Focusing), γνωστό και ως «διαδικασία εστίασης». Μέσα από αυτή τη διαδικασία διευκολύνεται το συνοδευόμενο πρόσωπο να στρέψει την προσοχή του στο σώμα του και να αφουγκραστεί τα μηνύματα που αυτό στέλνει.

Χρησιμοποιώ συχνά τη διαδικασία εστίασης, για να συνοδεύσω κάποιο παιδί στην αναγνώριση του συναισθήματος και της ποιότητας αυτού, κατά τη διάρκεια της πρωινής μου ενασχόλησης με το Μικρόκοσμο. Παράλληλα εργάζομαι ως σύμβουλος τόσο σε ατομικές συνεδρίες για ενήλικες, όσο και σε ομάδες ανάπτυξης και συμβουλευτικής γονέων.
Ζω και εργάζομαι στη Θεσσαλονίκη.

Stelios KimparisΣτέλιος Κυμπάρης


Είμαι ειδικός θεραπευτικού παιχνιδιού και παιγνιοθεραπευτής (tr). Έχω δουλέψει πολλά χρόνια ως φροντιστής παιδιών και ατόμων με αναπηρία σε καλοκαιρινές κατασκηνώσεις.

Το 2004 άρχισα να εργάζομαι με παιδιά, και το 2007 ο βρεφονηπιακός σταθμός – νηπιαγωγείο – ΚΔΑΠ «Ο Μικρόκοσμος» με ενέταξε στην ομάδα του. Ανέλαβα αρχικά συγκεκριμένες θεματικές, ενώ άρχισα να σχεδιάζω πειράματα για τα παιδιά, εξερευνώντας πλάι τους, μαθαίνοντας και προσαρμόζοντας παράλληλα τις μεθόδους μου. Σταδιακά εγκατέλειψα την οργανωμένη διδασκαλία και άρχισα να ακολουθώ τα παιδιά, προσαρμόζοντας τα πειράματα και τις θεματικές στα ενδιαφέροντά τους.

Είδα ότι τα παιδιά ανταποκρίνονταν θετικά. Όταν το Σεπτέμβριο του 2014 ξεκίνησε η λειτουργία του ΚΔΑΠ του Μικρόκοσμου ανέλαβα τη διεύθυνση και τον σχεδιασμό των βασικών δραστηριοτήτων του.

Έχοντας εξοικειωθεί εδώ και πολλά χρόνια με τη σημαντικότητα του αδόμητου παιχνιδιού και πώς αυτό μπορεί να ωφελήσει τα παιδιά, επιδίωξα και εκπαιδεύτηκα στο προσωποκεντρικό μοντέλο παιγνιοθεραπείας της Play Therapy Greece (PTGr), μέλους του Διεθνούς Οργανισμού Παιγνιοθεραπείας (Play Therapy International–PTI) και από τις αρχές του 2018 δουλεύω θεραπευτικά με παιδιά. Το 2019 εκπαιδεύτηκα περαιτέρω στο Filial Play Coaching, μία βραχυπρόθεσμη παρέμβαση, η οποία βασίζεται στον πρωταρχικό δεσμό της δυάδας γονέα/φροντίστριας/ή και παιδιού (attachment), και το πώς αυτός μπορεί να ενισχυθεί μέσα από το παιχνίδι. Το 2020 υπήρξε μια αρκετά ιδιότροπη χρονιά, όπως όλες και όλοι είδαμε. Μέσα στους μήνες του lockdown, με όλο το διαθέσιμο χρόνο, ξεκίνησα δύο εκπαιδευτικά προγράμματα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ένα για την θεραπεία μέσω τέχνης με έμφαση στα εικαστικά, και ένα πάνω στις σεξουαλικές και έμφυλες ταυτότητες. Εστιάζοντας πάλι στην οικογένεια και στο παιδί, εκπαιδεύτηκα ως επιμορφωτής Θετικής Διαπαιδαγώγησης, και πλέον με την Άντα τρέχουμε τις Ομάδες Θετικής Διαπαιδαγώγησης.

Η εκπαίδευση στο StoryPlay® ήταν μονόδρομος και επιστέγασμα για το 2020. Αποτελεί ένα σύγχρονο θεραπευτικό μοντέλο, το οποίο αξιοποιεί τις δημιουργικές προσεγγίσεις και βασίζεται στην ισχυρή δύναμη της μεταφοράς και της αφήγησης ιστοριών.

Το πεδίο των θεραπευτικών παρεμβάσεων παραμένει συνεχώς εξελισσόμενο. Για αυτό θεωρώ σημαντικό να ενημερώνομαι διαρκώς με επιμορφώσεις, σεμινάρια, προσωπική μελέτη, και φυσικά πολύ παιχνίδι.