ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ & ΟΜΑΔΕΣ ΓΟΝΕΩΝ

εργαστήρια

Τα εργαστήρια και οι ομάδες απευθύνονται σε γονείς, εκπαιδευτικούς και φροντίστριες/ές με σκοπό να τις/τους υποστηρίξουν στον πολύπλευρο ρόλο τους. Ο ρόλος των ατόμων αυτών είναι ένας ρόλος με προκλήσεις και απαιτήσεις, καθώς η ανατροφή του παιδιού χρειάζεται εκτός από το ένστικτο και γνώσεις. Συχνά βρίσκονται απέναντι σε δυσεπίλυτα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν σε σχέση με τα παιδιά τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να αναζητήσουν υποστήριξη σε κάποιον/α θεραπευτή/εύτρια ή και σε άτομα που βιώνουν παρόμοιες εμπειρίες.

Σε ένα κλίμα αποδοχής και ενσυναίσθησης και μέσα από μια βιωματική προσέγγιση, οι γονείς καλούνται να μοιραστούν τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους, να ανακαλύψουν τον πλούτο μέσα τους, έτσι ώστε να βοηθήσουν τα παιδιά τους να βρουν το δικό τους πλούτο και τα δικά τους χαρίσματα. Μέσα από την αλληλεπίδραση των μελών και τη βιωματική επεξεργασία των θεμάτων οι γονείς ανατροφοδοτούνται δημιουργικά και μαθαίνουν να επικοινωνούν ουσιαστικά, εξελίσσονται και διαφοροποιούνται.

Εργαστήρια (για Γονείς, Εκπαιδευτικούς και Φροντίστριες/ές)
Το κάθε εργαστήρι καταπιάνεται με μια συγκεκριμένη θεματική, η οποία είναι κεντρική στην αλληλεπίδρασή μας με τα παιδιά. Στη διάρκεια του εργαστηρίου γίνεται αρχικά αναφορά στη θεωρία, την οποία αναπτύσσουμε με συζητήσεις και μικρές παρουσιάσεις. Ο στόχος είναι να εμβαθύνει η γνώση μας γύρω από ένα αντικείμενο, π.χ. πώς “Συνδέομαι με το Παιδί μου” μέσω του παιχνιδιού. Η θεωρία εμπλουτίζεται με βιωματικές ασκήσεις, στις οποίες το συμμετέχον άτομο καλείται να εξετάσει τη θέση του, πιθανώς να δοκιμάσει κάποια νέα, και να προσεγγίσει και να βιώσει μια διαφορετική οπτική γωνία. Μέσα από την ανατροφοδότηση, επεξεργάζεται την εμπειρία του και με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες, ώστε να ενσωματωθεί η αλλαγή ή αναθεώρηση της θέσης του.

Ομάδες Γονέων
Η/Ο συντονίστρια/ής της Ομάδας Γονέων διατηρεί ένα ασφαλές πλαίσιο ώστε όλες οι φωνές να ακούγονται και να μη μειώνεται η σημασία καμίας βιωμένης εμπειρίας. Παράλληλα, τροφοδοτεί την ομάδα με πληροφορίες σχετικές με μελέτες και σύγχρονα δεδομένα της οικογενειακής ψυχολογίας και των σταδίων ανάπτυξης των παιδιών.

Διάρκεια
Η διάρκεια των ομάδων γονέων ποικίλει σύμφωνα με την οργάνωση, τη θεματολογία και τον αριθμό των συναντήσεων που έχουν οριστεί και, συνήθως, κυμαίνεται από 90 λεπτά ως 3 ώρες.

Απευθύνεται σε γονείς όλων των ηλικιών, και τα πιο συχνά θέματα που αναφέρονται είναι:

  • διαζύγιο
  • πένθος
  • συναισθηματικές δυσκολίες των παιδιών
  • δυσκολίες σχολικής προσαρμογής
  • προβλήματα συμπεριφοράς των παιδιών στο σπίτι ή το σχολείο
  • θετική ανατροφοδότηση
  • επικοινωνία με τα παιδιά (πότε και πώς οριοθετούμε)
  • πώς βοηθάμε τα παιδιά να αναγνωρίσουν και να εστιάσουν στο συναίσθημά τους μέσα από την τεχνική του focusing


Στόχος
Στόχος είναι ο/η κάθε γονέας να έχει τη δυνατότητα να δει μέσα από ένα νέο πρίσμα τη σχέση του με το παιδί, να μιλήσει για τις χαρές, τις εκπλήξεις και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, να πάρει υποστήριξη και να ενδυναμωθεί στο ρόλο του ως γονέας, αποκτώντας μια ουσιαστική και σε βάθος σχέση με το παιδί του. Όταν οι γονείς αλλάζουν, τα παιδιά αλλάζουν, και η σχέση γονιού – παιδιού διαφοροποιείται και εξελίσσεται.

 

Μπορεί να σας ενδιαφέρει και η Ομάδα Θετικής Διαπαιδαγώγησης.