
Play Therapy! – Μία παρουσίαση για γονείς
Μικρόκοσμος (Ποσειδώνος 5, Νέα Κρήνη)
12 Oκτωβρίου 2019 (10:30-13:30)
Παρουσίαση
Μέσα από το παιχνίδι, τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία, εξερευνούν τον κόσμο, δοκιμάζουν τις ικανότητές τους, αναπτύσσουν δεξιότητες, εκφράζονται και εξελίσσονται σαν προσωπικότητες.
Υπάρχουν φορές που, εξαιτίας κάποιων συνθηκών στη ζωή του, μπορεί το παιδί να εμφανίσει συναισθηματικά προβλήματα, προβλήματα συμπεριφοράς, ανασφάλειες, φοβίες, ή «πισωγυρίσματα».
Το Play Therapy χρησιμοποιεί το παιχνίδι, που είναι ο φυσικός τρόπος έκφρασης των παιδιών, και τις δημιουργικές τέχνες, ώστε να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν το δυναμικό τους και ουσιαστικά να μάθουν να βοηθάνε μόνα τους τον εαυτό τους. Πρόκειται για μια κυρίως μη-κατευθυντική προσέγγιση, όπου το παιδί, συνήθως 4-12 χρονών, με την παρουσία ενός κατάλληλα εκπαιδευμένου ενήλικα, λαμβάνει βοήθεια και ανακουφίζεται από συναισθηματικά προβλήματα και προβλήματα συμπεριφοράς, έχοντας την ευκαιρία να επεξεργαστεί βιώματα και συναισθήματα. Ουσιαστικά λοιπόν το παιδί «παίζει» με τα συναισθήματα και τα προβλήματά του μέσα σε ένα θεραπευτικό πλαίσιο, όπου επικρατεί η ασφάλεια και η αποδοχή, με θεραπευτικό στόχο, χρησιμοποιώντας το φυσικό τρόπο έκφρασής του, ο οποίος είναι και ουσιώδης για την ανάπτυξή του.
Ενδεικτικά, το Play Therapy ενδείκνυται για παιδιά:
-Με συναισθηματικές δυσκολίες
-Με προβλήματα συμπεριφοράς
-Με αδυναμία στη συγκέντρωση
-Με χαμηλή σχολική επίδοση
-ΔΕΠ-Υ
-Με εφιάλτες ή ταραγμένο ύπνο
-Που παρουσιάζουν επιθετικότητα
-Που έχουν τραυματιστεί ψυχολογικά
-Με άγχος, στρες, φοβίες
-Που έχουν υποστεί σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση
-Που φαίνονται κλεισμένα στον εαυτό τους
-Που φαίνεται να είναι συνεχώς λυπημένα ή αποσυρμένα/παραιτημένα
-Που δυσκολεύονται να κάνουν φίλους
-Που δεν παίζουν
-Που φαίνεται να δυσκολεύονται να διαχειριστούν το διαζύγιο των γονιών τους, πρόσφατο θάνατο ατόμου στον οικογενειακό ή ευρύτερο κύκλο ή άλλες μεταβολές στη ζωή τους (διαχείριση πένθους).
Οι συνεδρίες λαμβάνουν χώρα στο play room (δωμάτιο παιχνιδιού) και διαρκούν 40-50 λεπτά, ανάλογα με την ηλικία και την περίπτωση.
Τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται είναι:
-Θεραπευτική Ιστορία
-Δημιουργικός Οραματισμός
-Ζωγραφική
-Messy Play
-Πηλός
-Παιχνίδια Ρόλων
-Μουσική/ Χορός
-Κουκλόσπιτο
-Γαντόκουλες κ.α.
Συντονισμός:
Στέλιος Κυμπάρης, περιβαλλοντολόγος, ειδικός θεραπευτικού παιχνιδιού και εκπ. filial play coach
Άντα Ακριτίδου, εκπαιδευτικός, ειδικός θεραπευτικού παιχνιδιού, εκπ. filial play coach και συνεργάτιδα της Attachment Parenting Hellas